Foto van de maand (januari 2023): Arrensleeën op het Voorste Veen

Op een bestuursvergadering van de IJsvereniging kwam naar voren om eens op het Grootveen een arrenslee-wedstrijd te gaan organiseren.

Dat kwam ook  doordat er in 1996 lange tijd een strenge winter was. Na even met Lute Pieters gepraat te hebben, had ik genoeg informatie. Reinder van Rein en zijn overbuurman Roel Bertram, beiden toen wonend aan de Oudemolenseweg, waren wel bekend in de paardensport en vonden het prachtig om dit voor het dorp te organiseren. Het bestuur stond er helemaal achter. Ik kan me voorstellen, dat er toen heel veel geregeld moest worden. De dikte van het ijs was gemiddeld 30 cm, dat was dik genoeg want dat lag ruim boven de 22 cm die nodig was in verband met de verzekering van de paarden en de deelnemers. Er lag nog al wat sneeuw op het Grootveen, de niet te zware trekkers kwamen op het ijs met een schuif en veger. Er kwam een luchtwagen met een trekker op het ijs met een tent voor koek en zopie. Er moesten linten komen, dat het veilig was voor het publiek. Er waren naar schatting zo’n 350 bezoekers.

Voor de jongens van het bestuur waren het spannende dagen want de dooi viel in en er stond nog al wat water op het ijs, maar het moest doorgaan. Er was een lijst met 14 sponsors.

Programma.

Arrenslee wedstrijden ijsbaan “Wintervreugd” Gasteren.

11 februari 1996    Aanvang 14.00 uur.   Concours d’ Elegance.

Uit een verslag:

‘Uit Friesland, Noord-Groningen en Drenthe verzamelden zich 15 opgetuigde sleeën, die samen oude tijden deden herleven met ‘paarden op glad ijs’, ondanks de invallende dooi op het Grootveen in Gasteren. In samenwerking met de vereniging  ‘Rijden en Glijden’.

We zagen de jury met bolhoedjes op. Ze hadden een prijs voor het schoonste geheel en een wedstrijd snel arren. En dat ging hard over het ijs: een prachtig gebeuren.’

 

Roelof Bonder.