foto van de maand (november): huisslacht

Zwienslachten – tweede van links slachter Marinus Moek   

November is de slachtmaand. Aanvankelijk was Hendrik Schuurman slachter in Gasteren, vanaf 1936 was dat Marinus Moek en weer later zijn zoon Jan. Er werden vooral varkens geslacht, ook wel een stier. “Dat moest je doorgeven bij de gemeente, dan kwam er een keurmeester langs of het dier wel gezond was,” aldus Roelof Bonder. En hij vervolgt: “Er werd dan een strobaal op de grond gelegd met daar bovenop een deur, daar werd het varken dan op getild, dan werd hij met een masker dood geschoten en de keel doorgesneden, dan moest je er snel bij zijn om het bloed te roeren anders begint het te stollen, daar werd dan bloedworst van gemaakt. En als hij dan op de ladder hing, zei Marinus of Jan: dit is één met dik spek, zoveel dikker spek zoveel te beter en dan kwam moeder de vrouw met de jenever fles.”

Nog tot 1975 werd er in Gasteren en omliggende dorpen thuis geslacht. Na 1975 moest het slachten in het slachthuis gebeuren en was het voor de huisslachter gedaan.