‘Prijsuitreiking’ Historisch Gasteren


Op 18 maart publiceerde Historisch Gasteren een mysterieuze foto, in 1927 genomen op een plek in Gasteren. De vraag aan de lezer was: “Wie weet waar de vrouw staat en waarop ze uitkijkt?”. Onder de goede inzenders zou een presentje worden verloot. Op de sluitingsdatum hadden we drie inzendingen ontvangen. Van Harm Reinders, Roelof Moek en John van der Kaap. Alle drie zaten ze met hun antwoord dicht bij de waarheid. Voor de jury was dit aanleiding om ze dan maar alle drie met een presentje te belonen.

Woensdagavond 3 april vond de prijsuitreiking plaats. Met de foto en kaarten (van 1927 en van nu) erbij, overlegden we gezamenlijk waar die vrouw nou precies stond. Zo konden we op democratische wijze toch een eerste (gouden lintje), een tweede (zilveren lintje) en een derde (bronzen lintje) prijs bepalen.

Janny van Rhee reikte namens Historisch Gasteren de gelukkige winnaars hun prijzen uit. Zo van de foto te oordelen waren ze best trots.

En had u het zelf goed geraden? Op bovenstaande foto is aangegeven welke boerderijen te zien zijn. Dus de vrouw stond ergens op het toen nog ‘woeste’ veld, niet ver van het oude dorpshuis, kijkend in de richting van het Oosteinde, met rechts de boerderij aan Oosteinde 1 en uiterst links die aan Oosteinde 14.

Janny van Rhee had de foto opgespoord in het Drents Archief. Op de vraag of ze daar ook wisten vanwaar de foto genomen moest zijn, moesten ze het antwoord schuldig blijven. Maar ze vonden het zelf ook wel interessant om dat te weten. Dat kunnen we ze nu dus vertellen, met dank aan de prijswinnaars.