Foto van de maand (september 2022) Oud papier persen

Afgelopen zaterdag 10 september werd er weer oud papier opgehaald. De opbrengst daarvan is voor de sportvereniging. Vroeger werd er ook oud papier verzameld, maar toen voor de school. Deze foto is genomen bij de school, naast het luikje van het kolenhok. In het kolenhok zat in die tijd een hoop oud papier en kolen. Dat papier werd met een stropers tot grote pakken geperst. Zo te zien is deze pers niet van de dorsvereniging uit Gasteren. Degene die het papier aangeeft, is Fré van Rein (de vader van Jacob van Rein). Hij zat toen in de oudercommissie. Op de trap staat Boele Sloots, kind onbekend, jaartal onbekend.

De toenmalige meester Molema was wel streng, maar hij zorgde wel dat er geld kwam voor de mooie schoolreisjes door verkoop van het oud papier. De kinderen gingen in die tijd al naar Amsterdam, Arnhem, Limburg en Den Haag.

Roelof Bonder over het streng zijn en het kolenhok: “Als we wat niet goed deden, moesten we voor straf in het kolenhok, sommigen wisten dat het luikje open kon en knepen er dan van tussen…”.

Janny van Rhee